FIGYELŐ

MINDENKI TESTVÉRE – AZ ASHÁNINKÁK


Az ASHANINKA Pharma Kft. a kilencvenes évek vége óta áll kapcsolatban perui cégekkel. A vállalkozás az Amazonas medencéjében honos „bennszülött”  liánból, népies nevén a Macskakaromból (uña de gato, cat’s claw), a nevezéktanban Uncaria tomentosa nevet viselő  növény háncskérgéből különféle gyártási technológiával előállított  tabletta készítmények hatóságok előtt történő engedélyeztetés utáni forgalmazásával kezdte meg működését. Az azóta eltelt több mint egy évtized alatt két további Macskakarom termékkel jelent meg a hazai piacon, amik már saját fejlesztésben valósultak meg. A családi vállalkozás vezetője, Tóth Jánosné több éven át élt Peruban. A „Mercado de las herbas medicinales” gyógynövény piacon találkozott a helyiek különféle egészségügyi problémáira gyógyírként kínált  növényekkel. Így került látószögébe többek között a macskakarom lián háncskérge is, ami a WHO által Genfben/Svájc megrendezett „Uncaria” Kongresszus után kapta meg gyógynövényként történő elismerését a 90-es évek közepén.

A macskakarom (Uncaria) kétségkívül az utóbbi évtizedek egyik legérdekesebb, sokak szerint a XXI. század gyógynövénye. Jelenőségét többen a malária elleni küzdelemben rendkívül jelentős kinafáéval vetik össze.

Az asháninka törzs szerint a növényben az erdő szellemei laknak. A dél-amerikai esőerdőben élő indián őslakosok az Uncaria tomentosa lián kérgét, gyökerét, levelét több, mint 2000 éve használják. Legtöbb adat a perui asháninka indiánok tudáskincséből maradt ránk, akik elsősorban reuma, különböző fertőzések, allergiák, asztma, daganatos betegségek és sok más panasz kezelésére használták, a feljegyzések szerint igen jó eredménnyel.

A cég olyan Peruból származó természetes alapú készítményekkel (Uncaria, Maca, stb.) igyekszik jelen lenni a hazai piacon, amik  jótékonyan hatnak, befolyásolhatják a lakosság egészségének megőrzését, betegségből való felépülését, hozzájárulva alkalmazásuk által a jobb életminőséghez. A Kft. által forgalmazott termékek nem utolsó sorban a hazájuktól távol, Magyarországon  élő latin-amerikai családok komfortérzetét is javítják.

A Kft. cégének nevét, az Asháninka indiánok iránt érzett tiszteletből  választotta. Az asháninka szó jelentése: mindenki testvére. A mintegy 45 ezer főt számláló törzs főleg Közép-Peruban (Selva Central) az Amazonas medencéjében él, de kis számban a brazíliai határ mentén elterülő Acre-ban is találkozhatunk velük. A Peru-i esőerdőben élő közel 300 ezer fő 65 különböző etnikai csoporthoz tartozik, közülük az asháninka törzs a második legnépesebb. Peru legnépesebb etnikai csoportjának a quechua indiánok számítanak.

Milyen speciális szabályok, szokások vannak? – tettem fel a kérdést a cég vezetőjének.

Én a szabályozásnak arról a szegmenséről tudok csak beszámolni ami a gyógytermék,  illetve a gyógynövényekkel kapcsolatos. Röviden szólva: a Peruban – tradicionális használat alapján – gyógynövénynek, élelmiszernövénynek  számító vadon termő, illetve termesztett növények megítélésével, befogadhatóságával és terápiás alkalmazásával kapcsolatos, európai norma szerinti  megítélés  eltér a nemzeti szabályozástól.  Az sem mindegy, hogy exportálni, vagy importálni akar egy cég. Tapasztalatom alapján azt mondhatom, hogy importálni egyszerűbb az országból, mint exportálni Peruba.

A cég vezetője szerint korrekt, megbízható partnerek a peruiak. Az általa megtapasztaltak szerint nem könnyű a partnerek bizalmát elnyerni, de ha az egyszer már sikerült, akkor kiváló üzlettársak, hosszútávon is. Elmondása  szerint,  tapasztalataik összességében pozitívak, bár időnként a hivatalos szervek eljárása az európai gyakorlathoz képest lassúbb, esetenként bürokratikusabb.

Budapest, 2013 április

INDIÁNOK NYOMÁBAN
Hermann Irén – Simonyi Tamás

Figyelő 2013/17 szám