Macskakarom

Una De Gato Macskakarom

Rubiaceae fajokhoz tartozó őshonos amazóniai növény.

A macskakarom (Uncaria) kétségkívül az utóbbi évtizedek egyik legérdekesebb, sokak szerint a XXI. század gyógynövénye. Jelenőségét többen a malária elleni küzdelemben rendkívül jelentős kinafáéval vetik össze.

A dél-amerikai esőerdőben élő indián őslakosok az Uncaria tomentosa lián kérgét, gyökerét, levelét több, mint 2000 éve használják.

Legtöbb adat a perui asháninka indiánok tudáskincséből maradt ránk, akik elsősorban reuma, különböző fertőzések, allergiák, asztma, daganatos betegségek és sok más panasz kezelésére használták a feljegyzések szerint igen jó eredménnyel.

Az Uncaria tomentosa faj újra felfedezése Klaus Keplinger osztrák kutató nevéhez fűződik, aki a ’70-es évek elején ismerte meg botanikai kutatásai során.

Megtörtént a növény terápiában jelentős alkaloidjainak izolálása és leírása, elkezdődtek az első klinikai vizsgálatok. 1994-ben a WHO támogatásával szervezett Uncaria fajokkal foglalkozó konferencián hivatalosan is gyógynövényként ismerték el.

A farmakológiai és klinikai vizsgálatok kezdetben elsősorban az immun stimuláns, tumor gátló, gyulladáscsökkentő hatások vizsgálatára, valamint a terápiás területek körül határolására, illetve a megfelelő gyógyszerformák és adagok (dózisok) meghatározására irányultak. Figyelmet érdemelnek a toxikológiai vizsgálatok, valamint az esettanulmányok is.

Wagner és munkacsoportja már 1985-ben beszámolt az Uncaria alkaloidok, illetve kivonatok fagocitózist (az a folyamat, amely során a sejt egy szilárd részecskét a környezetéből bekebelez) stimuláló hatásáról.

A jelentős immunstimuláns hatást támasztják alá Lemaire és munkacsoportjának az eredményei (1999), miszerint a vizsgált macskakarom készítmény jelentősen növelte a patkány macrophagok, és a lipopoliszachariddal stimulált macrophagok interleukin 1 és interleukin-6 termelését 0,0025 – 0,1 mg/ml koncentrációban.

A sejtvédő hatást – figyelembe véve alkalmazott dózisokat – jó összhangban találták az antioxidáns aktivitással. A kivonatok nem mutattak mutagén sajátságot a Salmonella typhimurium különböző törzseire, viszont antimutagén védő hatásúak voltak UV besugárzás és 8-metoxi-psoralen-nel kiváltott fotomutagenesisben ugyanebben a kísérleti modellben.

Így pl. az izopteropodin 55%-kal, a pteropodin 26%-kal, az izomitrafillin 27%-kal növelte a fagocitózist. Az Uncaria tomentosa kéreg különböző technológiával előállított kivonatait számos teszt-modellben vizsgálták és minden esetben kifejezett gyulladáscsökkentő hatást regisztráltak. 

A kéregből izolált kinovasav glikozidok erőteljes vírusellenes hatást mutattak két RNA vírus infekció esetén (MIC50 = 20-60 mg/l) (Aquino et al. 1989). Az Uncaria tomentosa kivonatok sejtkultúrában gátolták a tumor sejtek növekedését és szaporodását Sheng et al.  (1998) azt a következtetést vonta le, hogy a tapasztalt hatás az apoptosis indukciójával és nem a nekrózis indukciójával valósul meg.          

A magyar nyelven Macskakaromként ismert Uncaria tomentosa (U. tomentosa) alkoholos/vizes kivonata potenciális gyulladáscsökkentő, immunmoduláló, antioxidáns és daganatellenes hatással bír. Bár a pontos mechanizmus(ok), amellyel az U. tomentosa kivonat kifejti hatását, még nem teljesen tisztázott, ez a kivonat gátolhatja bizonyos típusú rákos sejtek proliferációját. A kivonat módosíthatja a gyulladásos és immunválaszokat a T- és B-limfociták, valamint bizonyos citokinek, köztük az interleukin (IL)-1, IL-6 és a tumor nekrózis faktor-alfa (TNF-a) stimulálásával. Az U. tomentosa komponensei egyaránt indukálhatják a kémiailag kiváltott DNS-károsodás helyreállítását és megköthetik a szabad gyököket, amelyek védelmet nyújthatnak a reaktív oxigénfajták (ROS) által közvetített sejtkárosodás ellen. Ezenkívül ez a kivonat serkenti a mielopoézist, ami megakadályozhatja a kemoterápia által kiváltott neutropéniát.A macskakarom (Uncaria tomentosa) egy dél-amerikai eredetű növény, amelynek kérgét hagyományosan gyógyászati célokra használják. A macskakarom kérgéből készült kivonatok és krémek számos előnnyel járhatnak az emberi egészségre nézve.

forrás: Prof. Dr. Kéry Ágnes

Mi a macskakarom és mire jó

A macskakarom (Uncaria tomentosa) egy dél-amerikai eredetű növény, amelynek kérgét hagyományosan gyógyászati célokra használják. A macskakarom kérgéből készült kivonatok és krémek számos előnnyel járhatnak az emberi egészségre nézve, többek között:

 • Immunrendszer támogatása: A macskakaromban található vegyületek segíthetnek szervezetünk immunrendszerének (Baktériumok és más mikroorganizmusok réme) megerősítésében és a fertőzésekkel szembeni küzdelemben.
 • Gyulladáscsökkentő hatás: A macskakarom kérgében található vegyületek csökkenthetik a gyulladást a testben, így segíthetnek enyhíteni az ízületi fájdalmat és más gyulladásos állapotokat.
 • Antioxidáns hatás: A macskakarom kérgében található polifenolok segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és javíthatják a sejtregenerációt.
 • Emésztőrendszeri problémák enyhítése: A macskakarom kivonatokat hagyományosan használják emésztőrendszeri problémák, például hasmenés és gyomorfájdalom kezelésére.
 • Fáradtság enyhítése: A macskakarom kivonatokat hagyományosan használják a fáradtság és a kimerültség elleni küzdelemhez.
 • Bőrápolás: A macskakarom kéreg kivonatokat gyakran hozzáadják bőrápoló termékekhez, mivel az hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. A növényi gyulladás-gátlók széles választéka áll rendelkezésre a körömvirágtól kezdve a macskakarom gélig: a legtöbb ilyen termék alkalmazható a sugárterápia miatt sérült bőr esetében is.
 • A Macskakarom gél alkalmazása ajánlott;
  • Akut és krónikus bőrgyulladások csökkentésére.
  • Sebszéli, sebkörnyéki bőrgyulladás enyhítésére.
  • Felületes hámhiányra, horzsolásra, a sejtújraképzôdés elôsegítésére, hámosításra.
  • Elsőfokú égés (napozás, háztartási sérülés) okozta bőrpír és gyulladás csökkentésére.
  • Rovarcsípés által kiváltott bőrgyulladás enyhítésére.
 • Fontos azonban megjegyezni, hogy a macskakarom nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezeléseket, és előfordulhat, hogy nem mindenki számára megfelelő. Mindig konzultálj egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen gyógynövénykészítményt alkalmaznál.
Macskakarom
Macskakarom levél

Kik vagyunk? Tudj meg többet rólunk is!