Macskakarom

Una De Gato Macskakarom

Rubiaceae fajokhoz tartozó őshonos amazóniai növény.

A macskakarom (Uncaria) kétségkívül az utóbbi évtizedek egyik legérdekesebb, sokak szerint a XXI. század gyógynövénye. Jelenőségét többen a malária elleni küzdelemben rendkívül jelentős kinafáéval vetik össze.

A dél-amerikai esőerdőben élő indián őslakosok az Uncaria tomentosa lián kérgét, gyökerét, levelét több, mint 2000 éve használják.

Legtöbb adat a perui asháninka indiánok tudáskincséből maradt ránk, akik elsősorban reuma, különböző fertőzések, allergiák, asztma, daganatos betegségek és sok más panasz kezelésére használták a feljegyzések szerint igen jó eredménnyel.

Az Uncaria tomentosa faj újra felfedezése Klaus Keplinger osztrák kutató nevéhez fűződik, aki a ’70-es évek elején ismerte meg botanikai kutatásai során.

Megtörtént a növény terápiában jelentős alkaloidjainak izolálása és leírása, elkezdődtek az első klinikai vizsgálatok. 1994-ben a WHO támogatásával szervezett Uncaria fajokkal foglalkozó konferencián hivatalosan is gyógynövényként ismerték el.

A farmakológiai és klinikai vizsgálatok kezdetben elsősorban az immun stimuláns, tumor gátló, gyulladáscsökkentő hatások vizsgálatára, valamint a terápiás területek körül határolására, illetve a megfelelő gyógyszerformák és adagok (dózisok) meghatározására irányultak. Figyelmet érdemelnek a toxikológiai vizsgálatok, valamint az esettanulmányok is.

Wagner és munkacsoportja már 1985-ben beszámolt az Uncaria alkaloidok, illetve kivonatok fagocitózist (az a folyamat, amely során a sejt egy szilárd részecskét a környezetéből bekebelez) stimuláló hatásáról.

A jelentős immunstimuláns hatást támasztják alá Lemaire és munkacsoportjának az eredményei (1999), miszerint a vizsgált macskakarom készítmény jelentősen növelte a patkány macrophagok, és a lipopoliszachariddal stimulált macrophagok interleukin 1 és interleukin-6 termelését 0,0025 – 0,1 mg/ml koncentrációban.

A sejtvédő hatást – figyelembe véve alkalmazott dózisokat – jó összhangban találták az antioxidáns aktivitással. A kivonatok nem mutattak mutagén sajátságot a Salmonella typhimurium különböző törzseire, viszont antimutagén védő hatásúak voltak UV besugárzás és 8-metoxi-psoralen-nel kiváltott fotomutagenesisben ugyanebben a kísérleti modellben.

Így pl. az izopteropodin 55%-kal, a pteropodin 26%-kal, az izomitrafillin 27%-kal növelte a fagocitózist. Az Uncaria tomentosa kéreg különböző technológiával előállított kivonatait számos teszt-modellben vizsgálták és minden esetben kifejezett gyulladáscsökkentő hatást regisztráltak. 

A kéregből izolált kinovasav glikozidok erőteljes vírusellenes hatást mutattak két RNA vírus infekció esetén (MIC50 = 20-60 mg/l) (Aquino et al. 1989). Az Uncaria tomentosa kivonatok sejtkultúrában gátolták a tumor sejtek növekedését és szaporodását Sheng et al.  (1998) azt a következtetést vonta le, hogy a tapasztalt hatás az apoptosis indukciójával és nem a nekrózis indukciójával valósul meg.          

A magyar nyelven Macskakaromként ismert Uncaria tomentosa (U. tomentosa) alkoholos/vizes kivonata potenciális gyulladáscsökkentő, immunmoduláló, antioxidáns és daganatellenes hatással bír. Bár a pontos mechanizmus(ok), amellyel az U. tomentosa kivonat kifejti hatását, még nem teljesen tisztázott, ez a kivonat gátolhatja bizonyos típusú rákos sejtek proliferációját. A kivonat módosíthatja a gyulladásos és immunválaszokat a T- és B-limfociták, valamint bizonyos citokinek, köztük az interleukin (IL)-1, IL-6 és a tumor nekrózis faktor-alfa (TNF-a) stimulálásával. Az U. tomentosa komponensei egyaránt indukálhatják a kémiailag kiváltott DNS-károsodás helyreállítását és megköthetik a szabad gyököket, amelyek védelmet nyújthatnak a reaktív oxigénfajták (ROS) által közvetített sejtkárosodás ellen. Ezenkívül ez a kivonat serkenti a mielopoézist, ami megakadályozhatja a kemoterápia által kiváltott neutropéniát.A macskakarom (Uncaria tomentosa) egy dél-amerikai eredetű növény, amelynek kérgét hagyományosan gyógyászati célokra használják. A macskakarom kérgéből készült kivonatok és krémek számos előnnyel járhatnak az emberi egészségre nézve.

forrás: Prof. Dr. Kéry Ágnes

Mi a macskakarom és mire jó

A macskakarom (Uncaria tomentosa) egy dél-amerikai eredetű növény, amelynek kérgét hagyományosan gyógyászati célokra használják. A macskakarom kérgéből készült kivonatok és krémek számos előnnyel járhatnak az emberi egészségre nézve, többek között:

 • Immunrendszer támogatása: A macskakaromban található vegyületek segíthetnek szervezetünk immunrendszerének (Baktériumok és más mikroorganizmusok réme) megerősítésében és a fertőzésekkel szembeni küzdelemben.
 • Gyulladáscsökkentő hatás: A macskakarom kérgében található vegyületek csökkenthetik a gyulladást a testben, így segíthetnek enyhíteni az ízületi fájdalmat és más gyulladásos állapotokat.
 • Antioxidáns hatás: A macskakarom kérgében található polifenolok segíthetnek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és javíthatják a sejtregenerációt.
 • Emésztőrendszeri problémák enyhítése: A macskakarom kivonatokat hagyományosan használják emésztőrendszeri problémák, például hasmenés és gyomorfájdalom kezelésére.
 • Fáradtság enyhítése: A macskakarom kivonatokat hagyományosan használják a fáradtság és a kimerültség elleni küzdelemhez.
 • Bőrápolás: A macskakarom kéreg kivonatokat gyakran hozzáadják bőrápoló termékekhez, mivel az hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. A növényi gyulladás-gátlók széles választéka áll rendelkezésre a körömvirágtól kezdve a macskakarom gélig: a legtöbb ilyen termék alkalmazható a sugárterápia miatt sérült bőr esetében is.
 • A Macskakarom gél alkalmazása ajánlott;
  • Akut és krónikus bőrgyulladások csökkentésére.
  • Sebszéli, sebkörnyéki bőrgyulladás enyhítésére.
  • Felületes hámhiányra, horzsolásra, a sejtújraképzôdés elôsegítésére, hámosításra.
  • Elsőfokú égés (napozás, háztartási sérülés) okozta bőrpír és gyulladás csökkentésére.
  • Rovarcsípés által kiváltott bőrgyulladás enyhítésére.
 • Fontos azonban megjegyezni, hogy a macskakarom nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezeléseket, és előfordulhat, hogy nem mindenki számára megfelelő. Mindig konzultálj egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen gyógynövénykészítményt alkalmaznál.
Macskakarom
Macskakarom levél
Uncaria Tomentosa Macskakarom

Kik vagyunk? Tudj meg többet rólunk is!