Immunőr

IMMUNRENDSZER – IMMUNITÁS

Állandóan azt halljuk, hogy támogassuk az immunrendszerünk működését, vagy, hogy biztos legyengült az immunrendszerünk! Jó, de tulajdonképpen mi is az és hol is van? Mitől függ az immunrendszer működése, mi a feladata, és milyen folyamatok befolyásolják az immunrendszer működési hatékonyságát?

Védekező rendszerünk bonyolultsága ellenére is igen egyszerű alapstratégia szerint működik: felismerni az ellenséget, mozgósítani a hadsereget és támadni. Az immunrendszer fő sejtjei a fehérvérsejtek. Az immunrendszernek saját keringése van, amit a nyirokerek alkotnak. A nyirokfolyadék a nyirokerekben kering. A nyirokrendszer: védelem a fertőzésekkel szemben.  A rendszer célszerű felépítése biztosítja, hogy az immunválasz mindig elérhető és gyorsan mozgósítható legyen, bárhol is van rá szükség. A nyirokrendszer részei; mandulák, csecsemőmirigy, nyirokcsomók, nyirokerek, máj, lép, tüdő, féregnyúlvány (vakbél), csontvelő és belek. ennek a szervrendszernek a működése az immunitásban nyilvánul meg. Ennek a szónak jelentése: védettség, mentesség.

A velünk született védettség embrionális korban alakul ki. A szerzett immunitásra születésünk után teszünk szert természetes vagy mesterséges úton. Például ha egy kórokozó megfertőz minket, az immunrendszerünk aktiválódik. Ha legyőzi a betegséget, akkor a fertőzést okozó anyagot – antitestet – megjegyzi. Így, ha újbóli fertőzés történik az adott kórokozóval, az már egy felkészült immunrendszerrel találkozik, s a betegség lefolyása szinte tünetmentes lesz. Ezt nevezzük természetesen szerzett immunitásnak. Vannak azonban olyan betegségek, amik kijátsszák az immunrendszer működését, vagy olyan súlyosak, hogy a szervezet képtelen megbirkózni velük, ezért mesterséges immunitás kialakítása szükséges. Ennek eszköze a védőoltás. A fertőzés elleni szerek, például antibiotikumok, gomba és vírus elleni szerek segíthetik a szervezet védekezőképességét. Az antibiotikumok az emberi szervezet segítsége nélkül is elpusztítják a rájuk érzékeny kórokozókat. Mindazonáltal, ha az immunrendszer súlyosan károsodott, a gyógyszerek sem tudnak igazán hatékonyak lenni. Ezért is van kiemelkedően fontos szerepe a megelőzésnek.

A gyulladás az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra. A rendszer működésének látható megnyilvánulása az az eset, amikor például az ujjbegy sérülése vagy fertőzése nyirokcsomó megnagyobbodásához vezet a könyöktájékon, vagy amikor torokgyulladás miatt megduzzadnak az állkapocs alatti nyirokcsomók. A nyirokcsomó-duzzanatot az okozza, hogy a nyirokerek a fertőzés felszámolása érdekében elvezetik a kórokozókat a legközelebbi olyan helyre, ahol immunválasz alakulhat ki ellenük. Két típusa van: a velünk született és a szerzett immunitás.

Az Ashaninka® macskakarom tabletta, botanikai nevén: uncaria tomentosa (willd dc.) lián belső háncskérgéből speciális eljárással kivont hatóanyagot (alkaloid) tartalmazó standardizált készítmény.

Az 1991-2010 között publikált tudományos kísérleti (ín-vitro, ín-vivo és kisszámú humán) eredmények alapján bizonyítottnak látszik a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak a humán immunválaszt jótékonyan befolyásoló (védekező mechanizmust növelő), gyulladáscsökkentő, a stressz által kiváltott öregedési folyamatot lassító (antioxidáns), antivirális és antibakteriális hatása.

Az Ashaninka® macskakarom tabletta gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.

Segítsen immunrendszerének, hogy az hozzásegíthesse önt a jobb életminőséghez!