Velünk kapcsolatban írták

MINDENKI TESTVÉRE – AZ ASHÁNINKÁK

Az ASHANINKA Pharma Kft. a kilencvenes évek vége óta áll kapcsolatban perui cégekkel. A vállalkozás az Amazonas medencéjében honos „bennszülött” liánból, népies nevén a Macskakaromból (uña de gato, cat’s claw), a nevezéktanban Uncaria tomentosa nevet viselő növény háncskérgéből különféle gyártási technológiával előállított tabletta készítmények hatóságok előtt történő engedélyeztetés utáni forgalmazásával kezdte meg működését.

Az azóta eltelt több mint egy évtized alatt két további Macskakarom termékkel jelent meg a hazai piacon, amik már saját fejlesztésben valósultak meg. A családi vállalkozás vezetője, Tóth Jánosné több éven át élt Peruban. A „Mercado de las herbas medicinales” gyógynövény piacon találkozott a helyiek különféle egészségügyi problémáira gyógyírként kínált növényekkel. Így került látószögébe többek között a macskakarom lián háncskérge is, ami a WHO (World Health Organization) által Genfben/Svájc megrendezett „Uncaria” Kongresszus után kapta meg gyógynövényként történő elismerését a 90-es évek közepén.

A macskakarom (Uncaria) kétségkívül az utóbbi évtizedek egyik legérdekesebb, sokak szerint a XXI. század gyógynövénye. Jelenőségét többen a malária elleni küzdelemben rendkívül jelentős kinafáéval vetik össze.

Macskakarom

A dél-amerikai esőerdőben élő indián őslakosok az Uncaria tomentosa lián kérgét, gyökerét, levelét több, mint 2000 éve használják. Legtöbb adat a perui asháninka indiánok tudáskincséből maradt ránk, akik elsősorban reuma, különböző fertőzések, allergiák, asztma, daganatos betegségek és sok más panasz kezelésére használták, a feljegyzések szerint igen jó eredménnyel.

Az évi közel 20 millió forint forgalmú Kft. cégének nevét, az Asháninka indiánok iránt érzett tiszteletből választotta. Az asháninka szó jelentése: mindenki testvére. A mintegy 45 ezer főt számláló törzs főleg Közép-Peruban (Selva Central) az Amazonas medencéjében elszórtan él, de kis számban a brazíliai határ mentén elterülő Acre-ban is találkozhatunk velük.

Peru legnépesebb etnikai csoportjának egyébként a quechua indiánok számítanak.

A Peru-i esőerdőben élő közel 300 ezer főt számláló lakosság 65 különböző etnikai csoporthoz tartozik, közülük az asháninka törzs a második legnépesebb. A törzs szerint a növényben az erdő szellemei laknak.

A cég olyan Peruból származó természetes alapú készítményekkel (Uncaria, Maca, stb.) igyekszik jelen lenni a hazai piacon, amik jótékonyan befolyásolhatják a lakosság egészségének megőrzését, betegségből való felépülését, hozzájárulva alkalmazásuk által a jobb életminőséghez. A Kft. által forgalmazott termékek nem utolsó sorban a hazájuktól távol, Magyarországon élő latin-amerikai családok komfortérzetét is javítják.

A perui – hazaitól eltérő – speciális szabályokat és szokásokat illetően az ügyvezető a szabályozásnak arról a szegmenséről számolt be ami a gyógytermékekkel, illetve a gyógynövényekkel kapcsolatos. Konkrétan: a Peruban – tradicionális használat alapján – gyógynövénynek, élelmiszernövénynek számító vadon termő, illetve termesztett növények megítélésével, befogadhatóságával és terápiás alkalmazásával kapcsolatos, európai norma szerinti megítélés eltér a nemzeti szabályozástól. Az sem mindegy, hogy exportálni, vagy importálni akar egy cég. Az ügyvezető elmondása szerint, importálni egyszerűbb az országból, mint exportálni Peruba. A cég tapasztalatai az együttműködést illetően összességében pozitívak, bár időnként a hivatalos szervek eljárása az európai gyakorlathoz képest lassúbb, esetenként bürokratikusabb.

A cég vezetője szerint korrekt, megbízható partnerek a peruiak. Az általa megtapasztaltak szerint nem könnyű a partnerek bizalmát elnyerni, de ha az egyszer már sikerült, akkor kiváló üzlettársak, hosszútávon is.

Figyelő
2013.04.17 H.I